Dla wielu osób stół stanowi najważniejszy mebel w kuchni – zwłaszcza, jeśli nie dysponujemy oddzielną jadalnią. Kuchenny stół z jednej strony stanowi miejsce spotkań wszystkich domowników, służy do wspólnego spożywania posiłków, ale z drugiej strony nierzadko jest też blatem roboczym dla gospodyni. Jak wybrać stół kuchenny, który nie zajmie zbyt wiele przestrzeni w niedużej kuchni, a przy tym będzie solidny i funkcjonalny?
Mała kuchnia – nieduży stół
Kuchnie we współczesnych mieszkaniach raczej nie są duże. Osoby, które decydują się na budowę domu, najczęściej wybierają projekty, w których kuchnia otwarta jest na salon. Wówczas w salonie stworzony zostaje kącik jadalny lub wydzielona jest pełnowymiarowa, oddzielna jadalnia i problem stołu w kuchni znika – bo po prostu go tam nie ma. W wielu mieszkaniach jednak mamy do czynienia z małą kuchnią bądź aneksem kuchennym. Pojawia się wtedy problem, jak dobrać stół, by należycie pełnił wszystkie swoje funkcje, jednocześnie nie zajmując całej wolnej przestrzeni. Piękne, okazałe dębowe stoły i sosnowe ławy to kusząca propozycja, ale klasyczne duże stoły drewniane to nie jest dobre rozwiązanie do małej kuchni. Jeśli pomieszczenie jest nieduże, stół też powinien być raczej mniejszych gabarytów, tak, by nie utrudniać dostępu do żadnej z kuchennych szafek, nie przeszkadzać w codziennej pracy w kuchni i by dostęp do samego stołu również nie był utrudniony. Jeśli nie możemy swobodnie odsunąć krzesła, by wstać od stołu, jest to dla nas pierwszy sygnał, świadczący o tym, że albo stół jest za duży, albo ustawiony w niewłaściwym miejscu.
Typy stołów kuchennych: który do małej kuchni?
Stoły drewniane dostępne są w wielu różnych wymiarach i kształtach. Najpopularniejsze są stoły kwadratowe i prostokątne oraz okrągłe i owalne. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Okrągły stół, choć gabarytowo może być naprawdę zgrabny i nieduży, nie jest odpowiednim wyborem do małej kuchni. Dlaczego? Okrągłego stolika nie ustawimy w rogu pomieszczenia, nie dosuniemy go również do ściany. Okrągły stół musi stać na środku kuchni, dlatego sprawdzi się wyłącznie na dużej, otwartej przestrzeni. Lepszym wyborem byłby stół owalny, jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie posiada ostrych rogów, więc nawet przeciskanie się przy nim na drugi koniec ciasnej kuchni nie groziłby bolesnym uderzeniem się. Wadą takiego rozwiązania jest natomiast fakt, że stoły owalne to zazwyczaj duże stoły, idealne do jadalni. W małej kuchni najlepiej sprawdzą się klasyczne wybory: stół kwadratowy lub prostokątny stół kuchenny o niewielkich wymiarach. Taki stół można bez problemu ustawić pod ścianą lub w rogu pomieszczenia. Praktycznym rozwiązaniem jest stół rozkładany. Na co dzień używamy mniejszego wymiaru stołu, ale jeśli zachodzi potrzeba, możemy go rozsunąć, uzyskując znacznie większą powierzchnię blatu. To świetny trik, gdy odwiedzają nas niespodziewani goście, lub kiedy pragniemy świętować z bliskimi jakieś ważne wydarzenie i na stole ma stanąć więcej potraw niż zazwyczaj. Wybierzmy stół rozsuwany z drewna, solidny i niezawodny, którego mechanizm będzie działać bez zarzutu przez długie lata.
A może zrezygnować z klasycznego stołu…?
Dziś rynek mebli kuchennych ma tak wiele do zaoferowania, że jeśli kuchnia jest mała i trudno będzie ustawić w niej klasyczny stół, można pokusić się o mniej tradycyjne rozwiązania. Możemy rozważyć otwarcie kuchni na salon i na granicy pomieszczeń ustawić na przykład ladę barową. Piękna, drewniana lada barowa świetnie sprawdzi się w roli stołu kuchennego, jak i blatu roboczego, a do tego doda wnętrzu modnego wyglądu i funkcjonalności. Innym nietypowym rozwiązaniem jest stół w regale. Wewnątrz drewnianego mebla ukryty jest składany blat, który rozkładamy w razie potrzeby, na co dzień jednak znajduje się on wewnątrz zgrabnego regału, który może stać pośród innych mebli kuchennych, stanowiąc ich integralną część. Jeszcze innym rozwiązaniem, coraz częściej stosowanym w małych kuchniach, jest blat przyścienny, przy którym ustawiamy wysokie taborety. Taki blat często jest składany na płasko, nie zajmuje więc przestrzeni kuchennej, gdy akurat nie jest w użyciu.
Pamiętaj o stylu!
Każda kuchnia urządzona jest w jakimś stylu, więc gdy wybieramy stół kuchenny, musimy pamiętać, by właściwie dobrać go nie tylko do wymiarów pomieszczenia, ale także do aranżacji wnętrza. Stoły drewniane tylko z pozoru są do siebie podobne, wystarczy przejrzeć ofertę, by zorientować się, jak bardzo poszczególne modele różnią się między sobą. Stoły rustykalne i industrialne będą sprawiać wrażenie surowych, nadszarpniętych przez upływający czas i będą pozbawione niepotrzebnych ozdobników. Ich główne atuty to solidność wykonania, trwałość i zastosowanie szlachetnych materiałów (wysokiej jakości drewna i doskonałego gatunku stali). Stoły prowansalskie i skandynawskie to białe stoły, przy czym te pierwsze cechować będzie retro charakter i romantyczna natura, te drugie z kolei będą proste, minimalistyczne i wyjątkowo praktyczne. Białe meble to w ogóle świetny wybór do małej kuchni, ponieważ wizualnie rozjaśnią i powiększą pomieszczenie. Stoły nowoczesne mogą sięgać po niebanalne połączenia drewna, metalu i szkła. Stoły klasyczne to ponadczasowe piękno stołów sosnowych oraz stołów z drewna dębowego. Stół kuchenny należy wybrać odpowiednio do stylu mebli kuchennych oraz do charakteru elementów wykończeniowych i dodatków dekoracyjnych.